31 Mayıs 2007 Perşembe

Küresel ısınma !!!


Havadaki oksijen ve azot gazları güneşin gözle görülebilen dalga boylu ışınlarını yansıtır ve morötesi ışımaların bir kısmını da absorblayıp emerken Co2 karbondiaksiti de kızılötesi ışımaların ki bunlar yeryüzüne ulaşanlanların bir kısmını soğurarak, atmosferden dışarı çıkmalarını engeller. Ancak bunu yaparken ısısı yükseliyor dolayısıyla atmosferde ısınma oluşuyor. Dünya, güneşli havada açığa park edilmiş bir arabanın içi gibi ısınıyor bunada sera etkisi deniliyormuş.
Bu bir denge çubuğu gibi; Co2 oranı yükselirken azot ve oksijen oranı da azalıyor neticesinde engellenen azalıyor. Co2 artarken ısınma da yükseliyor.

İşte biz refah ve mutluluk içinde yaşarken farkında olmadan atmosferde CO2 nin artmasına sebep oluyoruz neticesinde ortam daha fazla ısınıyor. Sonrada ne küresel ısınması kardeşim, yok boyle şey bunlar komplo teorisi sanayileşmeye çaışan ülkeleri kandırmak için uyduralan bir şehir efsanesidir diyenler çıkıyor... el insaf!

sonuç olarak 1960’ların sonlarından bu yana Kuzey Yarımküre’de kar örtüsünde yüzde 10’luk bir azalma oldu. 20’inci yüzyıl boyunca deniz seviyelerinde de 10-25 cm arasında bir artış olduğu saptandı.

Kışın sıcaklıklar artıyor, ilk bahar erken geliyor, sonbahar gecikiyor, hayvanların göç dönemleri değişiyor. Yani iklimler değişiyor.

Bunları okuyunca kurbağaların değişimlere tepkisiz hayvanlar olduğunu anlatan deney aklıma geldi, kurbağayı su dolu kaba koyup kabı ısıtırsanız ısı değişikliğini farketmiyor, neticede olüyor, ancak ısınmış suya atarsanız ısıyı farkediyor çıkmak için çabalıyor. Tıpkısı; ısınıyoruz, olüyoruz haberimiz yok...

Hiç yorum yok: