21 Mayıs 2007 Pazartesi

Külhanbeyi, Kabadayı, Mafya, Racon, Jargon...


Haftasonu yine fuzuli işlere meyletmişken fuzuli öğrendiğim bir iki şeye ilaveten raconun bekası için oluşturulmuş jargon dan bir kaç vecize öğrendim.

Vakti zamanın bağrında, henüz hayat bu kadar karmaşıklaşmamışken, kriminoloji diye de bir ilim yokmuş, ancak o vaktin de illaki kendisi gibi sade, teferruatsız suç ve suçluları ile birlikte, bunlarla mücadele usülleri de mevcut.

Asayiş ber-kemal olsun diye mahalleleri kapsayan kolluk noktaları'nın işleyişi kendi içinde bir hikayede, bunların göz yumduğu mesleği üşeralık olan şahıslar "her horoz kendi çöplüğünde öter" sözünden hareketle kendi ikametgahları etrafında bazı gayri meşru işler çevirirler (haraç vs) madem bir nimet var külfeti de var denilerek bunlara bu çöplüklerinin asayişi gorevini yükler bu kolluk noktaları. Meğer ki bir yerde hırsızlık çok gorülse hemen alırlar külhanbeyini temiz bir sorgularlar "sen nasıl adamsın niye göz yumuyorsun bunlara ortakmısın!" gibisinden eziyet ederler. Külhanbeyide falakaya karşı tedbir, kulağına çalınsa bir hırsızın ismi hemen gereğini yapar hırsıza, hırsızlığa kendi yöntemince mani olur. Kabadayılık eder. (Nasıl yapacağı ise vicdanı ile profesyonelliğine kalmış artık )

Gel zaman kapitalist toplumun ihtiyaçlarına nasıl cevap versin bu adamlar tekbaşına, tahminen rant büyüdükçede organize olup isimlerini mafya ya değiştirmiş olmalılar ki eskisi gibi asayişi temin gorevinin ifa ederken de Derin Devlet denen nesneyi teşekkül ettirivermişler.

Siyaset blogumu alakar etmez. Bu külhanbeylerinin kendilerince tuhaf bir raconları ve Jargonları var o jargondan adaba muhalif de olsa yayınlanabilecek bir ikisi " hayat or...u gibidir parana göre verir", "Hakikat, anlamak maksadıyla bakmana tahammül edemeyen fahişe gibidir." "anneni ....... kadı ise kime şikayet edebilirsin" "İlk seferde güzeli ikinci seferde gerçeği gorürsün" gibi sözleri çok yerinde geldi bana...

Neticede bu kadar bilgiliydiniz de; boyle veciz sözler buluyordunuz da; niye su yolunda kırıldınız...


Hiç yorum yok: